Træna-Hawaii: Portretter av havfolket

Klikk for stort bilde Alma Sandøy / Maja Atterstig

Arkiv i Nordlands arkiv etter Alma Sandøy er utgangspunkt for en spennende fotoutstilling som åpner på Rana Museum under musikkfestivalen Smeltedigelen.

Utstillingen er gjennomført av Maja Atterstig, som også har re-fotografert trænværingene.

Rana Museum
Fotoutstilling: Træna–Hawaii: Portretter av havfolket
Vernissage: 19 oktober 17.00 Gratis entre!
Åpningstider: 19 oktober–12 november

I 1925 kommer en pakke til 24-åringen Alma Sandøy på Træna. Et splitternytt Kodamatic fotografiapparat. Avsender: Theodor Holmen, Honolulu, Hawaii. Theodor er Almas eldre bror som hun aldri har sett. Han forlot Træna tre år før Alma ble født. Alma lærer seg å ta bilder og blir Trænas egen fotograf. Hun dokumenterer livet på øygruppen og tar portrett av trænværingene mellom 1925 og1960. Noen av fotografiene sender hun til broren, slik han ønsket. I årenes løp krysser brev og bilder fra det fremmede Hawaii og det hjemmevante Træna både Atlanterhavet og Stillehavet. Slik blir de to søsknene kjent med hverandre, selv om de aldri møtes.

90 år etter at Alma mottar fotoapparatet med postbåten, begynner Maja Atterstig å fotografere dagens innbyggere i kommunen. I Almas ånd og med det gamle fotoapparatet fra Hawaii, tar Maja portrett av Trænas befolkning, husstand for husstand. Hun tar kun én eksponering per portrett, akkurat slik Alma gjorde i sin tid. Da Alma gjorde det, var det for ikke å sløse med den kostbare filmen. Nå er det en arbeidsmetode som minsker avstanden, både mellom de to fotografene og mellom de avbildede menneskene fra de to tidsperiodene.

I utstillingen er Majas og Almas portretter i dialog med hverandre. Gjennom å vise bildene sammen ønsker Maja å aktualisere betydningen av fotografi og stedet som identitetsskaper. Tidsspennet mellom Almas og Majas bilder gir oss et glimt av 1900-tallets utvikling: Vi ser hvordan utflytting blir innflytting, hvordan fattigdom blir velferd, og hvordan en analog verden – uten elektrisitet – blir digital og nærmest selvlysende. Men menneskene på bildene, er ikke de ganske like hverandre, tross alt?

Maja Atterstig er initiativtaker og kunstnerisk leder for kulturvernprosjektet Træna–Hawaii. Prosjektet ble startet i april 2015 og er gjennomført i samarbeid med Træna kommune, Arkiv i Nordland og Jann Sandøy, med støtte fra Norsk Kulturråd og Fritt Ord. I utstillingen på Rana Museum er Smeltedigelen og Trænafestivalen samarbeidspartnere.

Les mer om Træna og se flere fotografier på nettet.

 

 

Portrett Maja Atterstig - Klikk for stort bilde Daniel Zachrisson Maja Atterstig (f. 1984) er utdannet bildejournalist ved Nordens Fotoskola, Biskops-Arnö. Siden 2014 har hun arbeidet med fotosamlingen ved Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana.