Nye Fridthjov Anderssen-verk funnet

Etter at komponisten Fridthjov Anderssens etterlatte arbeider ble avlevert til Arkiv i Nordland, har det stadig dukket opp nye verk eller ukjente varianter. Arkivet etter Anderssen synes i så måte å være ei Sareptas krukke. Seinest under Bodø Internasjonale Orgelfestival, som ble avviklet i uke 17, kom det fram nye komposisjoner.
 

Bjørn A. Drage framfører Koral-forspil av Fridthjov Anderssen - Klikk for stort bilde


En av dagene kom prosjektleder Michael Rönnberg i Fridthjov Anderssen-prosjektet på besøk – sammen med den svenske komponisten Fredrik Högberg. De ville gjerne se på arkivet etter Anderssen – og helst den delen som omfatter komponistens egne verk. I tillegg kom det fram en perm med kormateriale som Anderssen sannsynligvis har brukt som dirigent for Bodø Sangforening – ett av de mange verv han hadde i Bodøs musikkmiljø.

Brått ramlet det ut en løs konvolutt fra permen, og her lå det en bunke med noter. På tittelbladet var det skrevet med Fridthjov Anderssens sirlige handskrift:

”Smaa Koral=forspil og Præludier uden særskilt Koralmotiv for orgel av Fridthjov Anderssen”

Etter en rask telefonrunde ble det avklart at en her stod overfor nok et ukjent materiale etter den begavede komponisten fra Bodø. 22 ulike titler var det i samlingen.

Om kvelden samme dag ble et lite utvalg av denne samlingen framført i Rønvik kirke under åpningskonserten ved Bodø Internasjonale Orgelfestival. Det var organisten Bjørn Andor Drage som gjennomførte dette innslaget, få timer etter at materialet kom for en dag.

 

 

Koralforspill - Klikk for stort bildeKoralforspill - Klikk for stort bildeKoralforspill - Klikk for stort bildeKlikk for stort bilde