Arkivet etter fotograf Sven Hörnell

Klikk for stort bilde

 

Vi var nylig i Kiruna og hentet arkivet etter den svenske fotografen Sven Hörnell. Han hadde sitt virke på Riksgränsen og fotograferte omgivelsene i en 50-årsperiode fram til sin død i 1992. Hörnell er nok mest kjent for sine landskapsbilder av flott natur, gjerne fotografert fra hans enmannsfly, men han har også gjort viktig dokumentasjon av blant annet samiske miljøer på svensk og norsk side.

Vi overtok arkivet etter fotografens datter, Gudrun Hörnell. Hun har bevart og forvaltet arkivet etter Sven fram til nå, og drifter et galleri og en butikk i Kiruna der besøkende kan gjøre seg mer kjent med arbeidene hans.

Klikk for stort bilde

 Klikk for stort bilde

Hörnell var flere ganger i Norge mellom 1950- og 1990-tallet, og fotograferte da særlig i Lofoten. Det er totalt anslagsvis 20 000 bilder i arkivet, hvorav i underkant av 5000 av disse er fra Norge. For vår del er det særlig hans unike bilder og filmer fra Værøy og Røst som var viktig å langtidsbevare. Hörnell dokumenterte på starten av 50-tallet den gamle tradisjonen med ørnefangst for hånd på Værøy. I arkivet fins det en rekke negativer av god kvalitet som viser dette, så vel som en 16mm filmversjon av «Alfred Örnfångaren», filmen Hörnell laget om en av de som fortsatt fanget ørn for hånd på Værøy på den tiden.

Klikk for stort bilde

Vi anbefaler dere å lese og se mer om dette i vårt fylkesleksikon så vel som på NRK sine nettsider:

https://www.nfk.no/fylkesleksikon/innhold/personer/sven-hornell.1022778.aspx

https://www.nrk.no/nordland/unik-ornejakt-pa-vaeroy_-_-spektakulaert-og-kanskje-litt-morbid-1.14702428

https://tv.nrk.no/serie/ut-i-naturen/1992/FNOR10000192/avspiller

https://www.nfk.no/fylkesleksikon/innhold/hendelser-og-historie/ornefangsten-pa-varoy.852697.aspx

 

Sven var også på Røst og fotograferte så vel som lagde film om eggsankingen der. Dette har resultert i en del ikoniske bilder som vi nå tar vare på i våre magasiner.

Klikk for stort bilde

Vi grovordner og registrerer arkivet i disse dager og gleder oss til å etter hvert presentere et større utvalg av bildene.

Klikk for stort bilde