Slapp unna bokbålet

Konerne ved vanposten 1920 - Klikk for stort bildeKonerne ved vandposten 1920 Arkiv i Nordland

Romanen "Konerne ved vandposten" av Knut Hamsun overlevde etterkrigstidens harme, takket være at den ikke var satt på plass i bokhyllen.

Dette er et eksemplar av en opprinnelig komplett romansamling som ble gitt til Karl og Valborg Backer (f.Reitan) 1920. Karl Backer var sjef i den Private Nordlandsbanken. Det er ikke usannsynlig at det var i den forbindelse at de ble kjent med hverandre.

Alle romanene var gitt og signert av Knut Hamsun selv. Dessverre ble samlingen brent etter 2.verdenskrig på grunn av Hamsuns politiske ståsted. Bare denne romanen unnslapp ved en tilfeldighet da den ikke sto i bokhyllen under "ryddingen".

Konerne ved vanposten 1920 - Klikk for stort bildeKonerne ved vanposten 1920 - Klikk for stort bilde

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette er en av mange interessante historier fra arkivet etter Arfinn Thesen. Samlingen består i hovedsak av foto og brev, men også noen trykksaker er tatt vare på, blant annet denne boken av Hamsun. Arfinn Thesen har god kunnskap om de arkivsakene han har avlevert til Arkiv i Nordland; både hvem som er avbildet, hvem som sendte brev til hverandre, hvem som eide trykksakene m.m.. Han kan også mange små historier, som denne om Hamsun-boken som slapp unna bokbålet!