Skipsforlis utenfor Røst - 57 døde 11 overlevende

 Klikk for stort bildeMinnestøtte på Sandøya reist i 1932 - Nordlandsmuseet (Nordlandsmuseet)

En av de overlevende forteller om de dramatiske minuttene da de forliste sjøfolkene fikk landkjenning.

 

 «Vi nærmet oss stadig den frelsende klippeøy, men det var ikke på noen av sidene en strand der vi kunne lande, da hele dens omkrets var steil. Som ved et under førte vår frelser oss til den eneste lille strand som fantes, som svake fugler, som når jorden etter endt flukt.»

Historien omhandler italienske handelsmenns forlis og redning på øya Røst i Lofoten i 1432. Dette er et av de mest omtalte forlisene i landsdelens historie. Historien har pirret nysgjerrigheten til fagfolk og ført til utgivelsen av flere skjønnliterære bøker.

 

Forfatteren Frid Ingulstad var en av forfatterne som ble fascinert og i 1990 ga hun ut romanen Månedøgn. Frid ble intervjuet av Radio Røst samme år. Her forteller hun om arbeidet med romanen, fascinasjonen for den dramatiske historien, møtet med et stormfullt røsthav og folket på Røst. Øya som for over 500 år siden tok imot 11 skipbrudne italienere. Lite visste den overlevende lederen av ekspedisjonen, adelsmannen Pietro Querini, at beretningen han skrev om denne dramatiske og eventyrlige reisen skulle bli en av våre kulturskatter.

Klikk for stort bildeFra arkivet - Querinioperaen.com

Historien til Frid Ingulstad er basert på Quernis beretning om forliset. I en anmeldelse av boka heter det:

 

« Et skip forliser i en storm, og den staute, unge mannen som overlever, blir reddet av en troskyldig og vakker pike. Naturligvis blir de forelsket, og ikke overraskende dukker det så opp en del hindringer i veien for dem. Om ikke ville jo spenningen vært over før historien i det hele tatt hadde begynt…»

 

Frid har i sin roman tatt seg en rekke kunstneriske friheter og det er på ingen måte en bok som tar mål av seg til å beskrive nøyaktig hva som hendte. Historien til Querini har fått Frids fantasi til å spille sammen med historien om hendelsene på Røst i 1432.

Hør intervjuet med Frid Ingulstad her:

 

 

 

Beretningene finnes Vatikanets bibliotek i Roma og er oversatt til flere språk, deriblant norsk. Querinis beskrivelse forteller om reisen, forlis, tap og kjærligheten de møtte ved «paradisets første krets». I kortform er historien som følger:

 

I april 1431 drog et venetiansk handelsskip lastet med vin, krydder og andre kostbare varer fra Kreta med kurs for Flandern. Skuta kom ut for storm og forliste i Atlanteren. Etter hvert måtte sjøfolkene gå i livbåtene. En av disse strandet på en ubebodd øy ved Røst i januar 1432. 11 av de 68 som startet reisen fra Kreta overlevede. Etter to uker ble italienerne oppdaget av fiskere på Røst. Røstværingene gav italienerne husly, pleie og omsorg. Øya hadde en tysk katolsk prest som fungerte som tolk. På våren dro nordlendingene sørover med jekta til Bergen med tørrfisk, her fikk italienerne være med slik at de kunne reise tilbake til Italia. På grunn av politisk spente forhold forlot de jekta i Trondheim og dro mot Sverige, videre sørover til Vadstena, derfra til London og deretter mot Middelhavet.

 

Arkiv i Nordland har arkivet etter Røst radio. Arkivet er på fire hyllemeter og inneholder opptak av radiosendinger fra radioens oppstart frem til slutten av 90-tallet.

Kilder :

Pietro Querinis berettelse

Einar Stamnes, Et forlis ved verdens ende

Nordlandsmuseet, foto

Querinioperaen.com, foto

Nasjonalbiblioteket, månedøgn

Radio Røst