Brev fra 4. klasse 1967 til M/T Fosna

Klikk for stort bildeForside på heftet med elevbrev fra 1967Brev fra den første klassen med både jenter og gutter til mannskapet på M/T Fosna. Brevene ble skrevet i 1967 og beskriver dobbelvinduer, høstflom, vannrasjonering og hverdagsliv i Bodø. Klassen brevvekslet gjennom organisasjonen Norsk Skipsadopsjon med et norsk skip i utenriksfart. En av sendingene fra Aspåsen skole ble aldri sendt, og har funnet veien til Arkiv i Nordland. 

Lærerens brev:

 

Bodø, den 24. oktober 1967.

 

Offiserer og mannskap på M/T «Fosna».

 

Først og fremst vil jeg på vegne av 5gc få takke for siste brev. Det er bare å beklage at vi ikke har klart å følge opp, men det er mange ting som kommer inn i bildet. Bl. A. har jeg byttet klasse og overtatt en 4. felles klasse. Den andre klassen er kommet over i ungdomsskolen. Klassens siste arbeid med lysbilde vil jeg nå oversende med den nye klassens introduksjonsbrev. Det oppstår en del problemer for oss når vi skal lage oppgaver. Vanskelig er det å vite hva som faller i smak hos dere sjømenn. Derfor vil vi nå bære takknemlige om dere kunne sette opp en ønskeliste for hvilket stoff som er i skuddet. Er dere for eks. interessert i å få tilsendt forskjellige aviser, reportasjer om sport, politikk o.s.v.

 

Akkurat i disse dager har vi for alvor fått høstværet. Sørvestkulingen koster inn over Bodøhalvøya, og vi hører daglig om oversvømmelser og høy vannstand i elver og vann. Den første snøen ligger på de høyeste toppene, og sist helg hadde vi det første kraftige snøfallet over fjellene, og virkelig laget problemer for bil- og togtrafikk på fjellovergangene. Høstmørket er over oss tidlig om ettermiddagene og alle lamper sender lys ut gjennom vinduene. Sinte ektemenn er i full gang med å montere dobbelvinduer, og sverger at neste år skal det settes inn termopanglass. I byen løper folk fra butikk til butikk mellom hver regnskur og prøver på denne måten å komme seg hjem tørrskodde. Vi får håpe at det regner en del nå utover høsten slik at vi unngår vannrasjonering og strømutkobling. Det hadde vi nemlig siste vår, og det var ikke bare koselig selv om vi gikk mot lysere tider. Når strømmen er borte over en lengere periode, kan man begynne å spekulere på hvordan folk før i tiden klarte seg foruten elektrisitet. Når vi sitter neddynget i hjemmearbeid og annet kontorarbeid ville det ha blitt skandale om strømmen skulle utebli.

 

Denne hilsen fra 4. felles vil vel rekke fram til båten som en julehilsen selv om den ikke var ment som det. Klassen vil derfor benytte anledningen til å ønske alle om bord, både offiserer og mannskap RIKTIG GOD JUL og et GODT NYTTÅR. Det blir som sagt lenge mellom hver forsendelse, og vi har ingen unnskyldning enn at tiden og dagene flyr fra oss. Vi håper derfor at M/T «Fosnas» besetning får en koselig og avvekslende forsendelse i denne pakken, litt stoff fra 5gc og litt fra 4. felles.

Altså, stopp for denne gang og klassen imøteser brev fra M/T «Fosna» med interesse og spenning. Vi alle ønsker dere fortsatt en riktig fresk og fin seilas.

 

Med hilsen

4. felles og Hans Fagge

Les utdrag fra noen av elevenes brev her. Brevene er delvis sladdet for å anonymisere avsenderne.