Fiske og overtro - fra Radio Røst

Klikk for stort bilde

De gamle fiskerne hadde ikke bare svart hav, uvær og frykt for forlis å bekymre seg over når de dro på Lofotfisket. Overtro var en viktig del av hverdagen for fiskeren.

Feil pålegg på sjømaten ga dårlig fangst. Svingte skipperen båten feil vei under setting av bruk, var det bare å dra bruket om bord i båten igjen, sette kursen mot land, fisk kom de ikke til å få.

Radio Røst hadde i 1989 et innslag der eldre fiskere fortalte om overtro. I dette klippet er det fisker Martin som forteller om sine erfaringer til Per Magne Mikalsen.

Lytt her: Fiske og overtro (Lydinnslaget er for tiden under oppussing)

Forskerne har gjort mange forsøk på å finne ut hva som får oss til å bli overtroiske. Forskerne Adam Galinsky og Jennifer Whitson mener det hele handler om mangel på kontroll. De sier følgende:

"Desto mindre kontroll vi har over omgivelsene våre, desto mer sannsynlig er det at vi ser syner, finner opp konspirasjonsteorier eller mistenker at overnaturlige krefter har en finger med i spillet."

Fiskeryrket skulle dermed være en næring der overtro og konspirasjonsteorier florerte. Det å drive fiske med de gamle nordlandsbåtene, med årer og råseil var et yrke preget av stor usikkerhet og liten kontroll.

Fiskeryrket har gjennom flere århundrer vært ansett som et av landets farligste yrker. Mange fiskere har fått en våt grav. Den 11. februar i 1849 førte en storm til at omkring 500 fiskere mistet livet på lofothavet. Det var derfor viktig at fiskerne ikke utfordret skjebnen, ved å ta ulykka med seg om bord når en dro på havet. Derfor var det viktig med rett pålegg på sjømaten!