Tur til Nordiske Arkivdager 2018

Islands president åpnet arkivdagene - Klikk for stort bildeIslands president åpnet arkivdageneArnstein Kjelaas og Ida Jensen fra Arkiv i Nordland deltok på Nordiske Arkivdager i Reykjavik. Det ble en flott tur med mange spennende foredrag og opplevelser.  

Vi reiste til Reykjavik på onsdag 23. mai. Ikke lenge etter ankomst dro vi på omvisning i Islands Nationalarkivs lokaler. Her fikk vi først en introduksjon før det ble gitt en visning av dokumenter og arkivmagasin.

Det er spennende å se hvordan andre institusjoner har det i sine magasiner og se hva dem oppbevarer i sine samlinger.

Verdens eldste fullstendige folketelling fra 1703.  - Klikk for stort bildeVerdens eldste fullstendige folketelling fra 1703.

Etter omvisningen dro vi til den uoffisielle åpningen av dagene på Kjarvalsstaðir Galleri. Vi ble ønsket velkommen av Nationalarkivar Eirikur Gudmundsson. I det flotte bygget ble vi servert diverse småmat mens dyktige musikere spilte vakre toner.

Den andre dagen var det hektisk aktivitet på konferansehotellet når tilsammen 294 arkivarer fra hovedsaklig Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island møttes for den offisielle åpningen av konferansen. Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson ønsket oss velkommen. Presidenten er utdannet historiker og kjenner derfor til arkivs betydning. Han kunne fortelle tilhørerne at han elsker arkiv!

Den første keynoteforelesning ble gjort av Tryggvi Gunnarsson fra Island som hadde forelesningen “De islandske bankers kollaps 2088 – dokumenterne.”

Resten av dagen ble det holdt hele seks parallellsesjoner med temaene digital bevaring, brukerservice, innsamlingsstrategier og kassasjon, arkivenes rolle i samfunnet, formidling GDPR, forskning og privatarkiver.  

Det var et svært variert program med tema for alle og enhver. Vi plukket ut emne etter interesse- og arbeidsfelt. Vi fikk gode tips og ideer når vi hørte hvordan arkivarer rundt om i Norden jobber med ulike arbeidsoppgaver.

Etter de faglige innslagene var det gallamiddag på Perlan. Dette er et kjent landemerke i Reykjavik med både museum og restaurant. Det ble servert god mat og en stand-up komiker gjorde narr av de nerdete arkivarene som kom reisende fra hele Norden.

Dag tre ble startet av John Sheridan som er den digitale direktøren på Nasjonalarkivene i Storbritannia. Han fortalte om et behov for å sette i gang med det digitale skiftet. Sheridan ble etterfulgt av Dagmar Hovestädt med foredraget «Safeguarding Democracy. Lessons from the Stasi Records Archive.»

Etter disse to fellesforedragene startet man på nytt med parallellsesjoner. Denne dagen holdt Ida et foredrag i privatarkivsesjonen. Foredraget handlet om utfordringer med privatarkiv, hvordan vi arbeidet med disse utfordringene gjennom å utarbeide en bevaringsplan og hvilke gevinster den har gitt.

Konkurranse om det beste formidlingsbidraget. - Klikk for stort bildeKonkurranse om det beste formidlingsbidraget.Dagen ble avsluttet med fellessesjon. Først ba den norske og danske riksarkivar om innspill på ulike felles utfordringer, deretter ble det kåret en vinner av det beste formidlingstiltaket. Vinneren var det Svenska litteratursselskapet i Finland som vant med bidraget «Jag var där. Livet under kriget”.

Det hele ble avsluttet med at den svenske riksarkivaren inviterte til de Nordiske Arkivdager 2021 i Stockholm i Sverige.

 

På to dager hadde det vært et fullspekket program med 85 foredrag fordelt på 97 foredragsholdere.

På lørdag dro et busslass med arkivarer på den guidede turen The golden circle. En tur der man stopper innom mange av de viktigste turistattraksjoner på Island. Først stoppet bussen ved Secret lagoon der vi tok oss et deilig utendørs bad selv om det var både vind og regn. Deretter kjørte vi til Friðheimar der de dyrker tomater og driver med islandshest. Her fikk ble det servert et deilig måltid laget av selvdyrkede tomater. Etter lunsjen gikk turen videre til Gullfoss. Dette er en fredet foss i den sørvestlige del av øya. Det neste høydepunktet kom når vi så på geysirer. Stokkur, som den ene geysiren het, hadde utbrudd cirka hvert femte minutt. Det var et vakkert syn.

På tur ved Þingvellir - Klikk for stort bildePå tur ved Þingvellir

Den siste attraksjonen vi fikk med oss var Þingvellir som ligger i Nasjonalparken. Her ble det islandske parlament grunnlagt for over 1000 år siden. I tillegg til en fantastisk historie var det også et flott opplevelse å gå langs stien til toppen.  

Alt i alt kan vi si at det var en inspirerende tur med mange gode faglige innslag, gode diskusjoner og at vi har fått med oss mange gode minner hjem.