Du er her:

Nytt forfatterarkiv til vårt arkivdepot

 Arkivmateriale i skuff (arkiv etter Knut Moe) - Klikk for stort bilde

Nok en gang har Arkiv i Nordland vært heldig og fått lov til å overta et spennende privatarkiv. Arkivskaperen er i hovedsak Knut Moe, agronom og forfatter fra Bodø. Han har samlet mye spennende kildemateriale gjennom et langt liv.

Knut Moe (1909-2006) var utdannet ved Ås landbruksskole og var fylkesagronom i Nordland. I tillegg til jobben som agronom var Knut Moe interessert i lokalhistorie og litteratur. I 1934 skrev han boka "Vi overflødige". 

 

Mange kjenner Knut Moe som forfatter av "Bodin bygdebok" (1961), "Bygdefolket i Nordland" (1976) og "Gård og grend i Meløy" (1981) m.fl.

 

Karl-Åge Moe med tegninger fra Nordland landbruksskole - Klikk for stort bildeKarl-Åge Moe har avlevert arkivet etter hans far Knut Moe. Her står Karl-Åge med tegninger utarbeidet av elever ved tidligere Nordland landbruksskole. Knut Moe vokste opp på Bertnes, hvor hans far Karl Moe, var kontorsjef på Bertnes ullvarefabrikk. I 1956 kjøpte Knut Moe et flott hus i Rønvika. Der bodde Knut og hans kone Aase i mange år. Det var her Arkiv i Nordland hentet arkivet nå i februar. Knuts sønn; Karl-Åge Moe har tatt godt vare på arkivet etter faren. Det var flere esker med papirer, tegninger, manuskripter, notater, fotografier, trykksaker og private brev.

Det fantes også en samling av eldre kommunalt arkivmateriale som sannsynligvis stammer fra byggmesteren av huset; Lauritz Torgersen. Disse dokumentene skal det bli spennende å se nærmere på da noen av dem strekker seg helt tilbake til 1820-tallet.

 

 

Knut Moe var aktiv innen Norsk forfatterlag, og han var også med i det litterære råd - de som vurderte kandidater til Norsk forfatterlag. Knut var heldigvis en ordensmann så arkivet etter han skal bli en fryd å gjennomgå og katalogisere. Vi gleder oss til å se hva de 3-4 hyllemeter med arkivmateriale inneholder.

 

 

Eske med arkiv (Knut Moe) - Klikk for stort bildeMoe har vært flittig til å samle dokumentasjon rundt sine hovedinteresser; lokalhistorie og forfatterskap.