Du er her:

Hvor ble det av Tommy Birkelund?

Klikk for stort bildeTommy BirkelundPå begynnelsen av 1990-tallet var Tommy Birkelund fra Valnesfjord en av Nordlands beste alpinister. Etter gode plasseringer i internasjonale FIS-renn i Sverige og deltakelse i Norgesmesterskapet forsvant han fra alpinsirkuset.

 

I Arkivet etter TV-Valnesfjord fant vi et innslag med Tommy fra 1994 der han forteller om sine ambisjoner som alpinist og drømmer for fremtiden. Etter å ha sett innslaget ønsket vi å finne ut hva som skjedde videre med Tommy. Hva skjedde med karrieren? Hvorfor forsvant han fra idretten? Etter søk på nettet og spørsmål blant kjentfolk fant vi frem til Tommy. Han bor i dag utenfor Bodø i Saltstraumen med kone og tre barn.

 

 

Ingemar Stenmark

Det var det svenske alpinesset som gjorde at Birkelund ble hekta på alpin. Som barn fikk han gjennom tv-ruta se hvordan Stenmark herjet i slalåmløpa. Han ønsket seg straks ski, et ønske som ble oppfylt en snøfylt julaften. Etter dette ble det timer med trening alene og sammen med venner i Valnesfjord idrettslag.

 

« Det var et fantastisk godt alpinmiljø i Valnesfjord på denne tiden jeg drev på med alpin».

 

Interessen for alpin vokste seg stor for Tommy. Etter grunnskolen ble det klart at han ønsket å satse på idretten. Han flyttet hjemmefra og dro på skigymnas i Meråker og Oppdal før han flyttet til Tärnaby og senere Härnösand i Sverige for å utvikle seg videre. I mesteparten av tiden Tommy kjørte aktivt var det for moderklubben Valnesfjord IL. Satsningen kostet penger og Valnesfjord IL og foreldrene ble viktige støttespillere for at han skulle få muligheten til å satse.

 

”Hadde det ikke vært for klubben, så kunne jeg ikke gjort dette. Det koster så mye. Klubben og farsan og morsan har støttet meg ...”

 

Satsningen ga resultater. I Sverige fikk Tommy gode trenere og resultatene kom. Det ble gode plasseringer i internasjonale FIS-renn og deltakelse i NM. Selv om Birkelund deltok i alle alpingrener var det liten tvil om at det største talentet lå på slalåmsiden. Dette kommer tydelig frem i lokalavisa i forkant av NM i Bjorli:

 

”Tirsdag og onsdag går storslalåm og slalåm. Kanskje de øvelsene der Valnesfjord-gutten har de største mulighetene.”

 

Eller for å si det med Tommys egne ord:Klikk for stort bilde

 

”e var jævli god i slalåmløypa”

 

Nedturer og oppturer

Som de aller fleste talentfulle idrettsutøvere lyktes ikke Tommy Birkelund å nå helt til topps innen sin idrett. Det var mange grunner til dette. På 90-tallet var det særdeles sterk konkurranse blant norske alpinister. Kjetil André Aamodt, Lasse Kjuus, Finn Christian Jagge, Lasse Paulsen og Kenneth Sivertsen var med og dominerte idretten disse årene.

 

Tommy slet i tillegg med konkurransenerver. Han var god på trening men lyktes ikke i konkurranser. Dette førte til at det ble dårlige startposisjoner i konkurranser og vanskelig å komme seg opp på det nivået han presterte på trening. Etter hvert måtte han ta stilling til om han skulle fortsette å satse på idretten.

 

Det som gjorde valget om å legge opp enklere kom i 1995. Da fikk han sitt første barn, Elin Terese. For Tommy ble det vanskelig å satse på toppidrett samtidig som han var småbarnspappa og skiene ble lagt på hylla.

 

I tv-innslaget forteller Tommy om sine ønsker om å gå på idrettshøgskolen i Stockholm og arbeide som instruktør på skisenter etter idrettskarrieren. Dette ble det ikke noe av. Etter karrieren fikk Tommy arbeid ved hovedlagret til Adidas og senere SAS og Philips før han flyttet tilbake til Nordland.

 

Etter at han avsluttet karrieren har han konkurrert kun en gang. Dette var under flyselskapenes skimesterskap i Wisthler Canada i 1998. Her møttes ansatte fra verdens flyselskap til vennlig kappestrid, blant annet i slalåm. Det stilte flere aktive og tidligere aktive alpinister til start. Tommy stilte som SAS-ansatt. Etter første omgang ledet han konkurransen. Men som han selv sier det:

 

« I andre omgang tok nervene meg»

 

Det endte med en sterk sjetteplass i hans siste konkurranse. Gamle kunster var ikke glemt.