Du er her:

Elva skal leve

I anledning samenes nasjonaldag, 6.februar, har vi funnet fram en spesiell arkivgjenstand - et maleri laget i anledning Alta-aksjonen.
Det er malt av Scott Thoe i 1980.

Klikk for stort bildeElva skal leve - av Scott Thoe

Thoe er en norsk-amerikansk kunstner som bor i Norge. Sannsynligvis var han engasjert i protestene mot vannkraftutbyggingen i Indre Finnmark. Bildet er malt på et bomullslerret - og kom til Arkiv i Nordland via Vågan bibliotek i 2013.


Alta-saken var en konflikt hvor samiske interesser og miljøverninteresser gikk sammen mot en vannkraftutbygging i Finnmark. Konflikten varte fra ca. 1968 til 1982, og besto i at regjeringen ønsket vannkraftutbyggingen, mens mange innbyggere var imot denne. Det ble protestert både med fredelige demonstrasjoner, sivil ulydighet og sultestreik. Mange engasjerte seg i "Folkeaksjonen mot utbygging av Alta/Kautokeino-vassdraget".
Motstanden var basert på samiske interesser, reindriftsinteresser og miljøverninteresser. Saken fikk stor betydning for utviklingen av norsk samepolitikk i ettertid.


Dersom man er interessert i å se arkiv knyttet til aksjonen finnes det informasjon på arkivportalen om "Folkeaksjonen mot utbygging av Alta/Kautokeino-vassdraget".

Fant du det du lette etter?