Du er her:

Arkiv i Nordland har inngått et spennende samarbeid med Nordland Nasjonalparksenter

Schamanen h: 140 cm b: 75 cm.


Hans Erik Husby, også kjent under aliaset Hank von helvete, var frontfigur i bandet Turboneger. Mindre kjent er han som programleder for lokalradioen i Moskenes, Lofoten.

Etter at komponisten Fridthjov Anderssens etterlatte arbeider ble avlevert til Arkiv i Nordland, har det stadig dukket opp nye verk eller ukjente varianter. Arkivet etter Anderssen synes i så måte å være ei Sareptas krukke. Seinest under Bodø Internasjonale Orgelfestival, som ble avviklet i uke 17, kom det fram nye komposisjoner.
 

Torsdag 12. april viste prosjekt Gjenklang smakebiter fra innsamlet materiale. DIS Salten sto for arrangementet og mange fant veien til Bodø Bibliotek denne kvelden.

Under arbeidet med å kartlegge og dokumentere kulturfenomen i Lofoten i prosjektet Gjenklang, fikk vi også tips om større ting. Ett av dem var fotoarkivet til Lofotposten.

Viking

Bakgrunnen for navnet Hålogaland, som i middelalderen ble brukt om alt norskbygd land nord for Namdalen.

Juksa med tilbehør

I denne nye smakebiten fra Nordlands historie kan vi lese om den bitre konflikten mellom juksafiskere og linefiskere på Lofothavet på slutten av 1700-tallet. Striden omfattet også det dansk-norske embetsverket som lenge vernet om juksafisket, eller ”djups-agnsfisket” som er den opprinnelige betegnelsen. Streng lovanvendelse og folkelig motstand kan være stikkord for denne konflikten. Hvordan det endte? Det kan du lese om her.

TV-innslag

Tirsdag 12.desember hadde NRK Nordland et TV-innslag om Arkiv i Nordlands bevaringsprosjekt Gjenklang.

Gjenstander fra Goldstein-Scheerer Object Sorting Set

I arkivene kan man finne mye forskjellig. Under ordning av arkivmateriale fra Fauske kommune dukket det opp en interessant eske.

Utsnitt

Stadnamnprosjektet i Nordland verka i ein 20-årsperiode frå midt på 1980-talet med å samle stadnamn i Nordland og informasjon knytt til dei. Det var Finn Myrvang som dreiv dette arbeidet, og då han vart pensjonist i 2004, let han etter seg ei samling med vel 180 000 namn frå heile fylket. Samlinga er digital og inneheld mykje informasjon av geografisk, språkleg og historisk art, men namna manglar eksakt kartfesting.

Gjenklang logo
Gjenklang er i full gang med innsamling og digitalisering av lydbånd og filmer. Her er noen smakebiter som viser at det er flere sjangere representert fra Lofotens musikkliv.

Ordning og katalogisering er en viktig del av Arkiv i Nordlands arbeid. Av og til dukker det opp spennende fotografier innimellom alle sakspapirene…

NNJFs logo

Ikke alle skjønner viktigheten av å ta vare på en organisasjons arkiv, men dette kan ofte ha stor historisk verdi! Nordnorsk Jazzforum har nå avlevert 6 meter med arkivmateriale til Arkiv i Nordland og vi er begeistret!

På fiskebergan

Rundt 6-7000 negativer vitner om Charles Ravns liv som fotograf.

Arkivportalen

Stadig flere av Arkiv i Nordlands arkivkataloger er tilgjengelig via arkivportalen.no

radio værøy
Er du på jakt etter gode historier og lokale utrykksmåter, er det gode sjanser for at du finner noe i arkivene etter landets lokalradioer. Arkiv i Nordland mottok like før jul arkivmaterialet etter lokalradioen på Værøy.
Sommernatt i Raftsundet, Adelsteen Normann

Staben ved Arkiv i Nordland hadde ei førjulssamling på Hålogatun, i galleriet for nordlandsmålaren Adelsteen Normann. Eit av kunstverka i galleriet heiter Sommernatt i Raftsundet. Som mange av kunstverka har dette målarstykket ei forhistorie. Den forhistoria er bevart i Arkiv i Nordland

Fant du det du lette etter?